Rekenen met geld sinterklaas groep 3 4 5 6Lesidee

Lesideeën die net even anders zijn en vooral aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen. Deze lesideeën vind je op deze pagina. De insteek is dat de voorbereiding niet veel tijd kost en het rendement hoog is. En wanneer er dan plezier bij komt kijken, dan is het resultaat nog mooier!

"Yes! Met geld spelen vind ik leuk om te doen!"

Pepernoten verdelen bewegend leren leren door te doen sinterklaas

Pepernotenverdeelchallenge

De leerlingen gaan pepernoten verdelen door het gewoon te doen. Ze krijgen 24 pepernoten en kiezen een kaart uit de bijlage. Vervolgens verdelen ze de pepernoten eerlijk. Als dit klaar is tekenen ze pepernoten na met een whiteboardmarker op de gelamineerde vellen. 

Benodigdheden:
– bijlage geprint (eventueel a3) en gelamineerd
– exact 24 pepernoten
– whiteboardmarker

 

Woordenschat zoekspel

Zoek het plaatje bij de beschrijving en het juiste woord. De leerlingen uit groep 4 zoeken de juiste combinaties. En leggen ze op tafel. Dit spel kan natuurlijk ook als memory of memodrie gespeeld worden. Maar onze ervaring is dat het bij elkaar
zoeken veel meer leerwinst oplevert. 

 

Woordenschat Staal thema Slapen groep 4 afbeeldingen plaatjes taalcircuit

Bouw plattegronden na

Bouw het bouwwerk van de plattegrond na.
Hoeveel blokjes heeft het bouwwerk?
Kun je de verschillende aanzichten natekenen?

 

Handelen met geld

Leren over geld leent zich uitermate goed voor handelend leren . Veel scholen hebben wel namaak geld op school of print namaak geld op www.weekvanhetgeld.nl. De bedragen kun je hieronder printen, maar het is nog leuker om de kinderen bedragen uit reclamefolders te laten knippen.

Bouw de lessen langzaam op; begin eerst met biljetten van €10 en lossen Euro’s. En breid dit langzaam uit, naar briefjes van €20, €5 en munten van €2,-. Als laatste stap voeg je centen toe, of je begint met de langzame opbouw door eerst de centen zo op te bouwen als de hele Euro’s. 

Rekenen met geld sinterklaas groep 3 4 5 6

Klokkijken door te doen

Veel scholen hebben oefenklokken op school, of download een lege klok. Laat kinderen na de instructie de les eens op deze manier verwerken. Bijvoorbeeld als onderdeel van een rekencircuit. 

Zet de klok op de juiste tijd.
Pak een kaartje en laat de tijd op de klok zien. 

Werkwoordspelling en de kerstezel

Het lied ‘De Kerstezel’ is een klassieker van Kinderen voor Kinderen. Het is een hilarisch verhaal over een jongen die met Kerst graag naast zijn vriendinnetje wil staan in de kerststal. Hij hoopt op elke rol, zolang hij maar naast haar mag staan…

Tijdens deze les oefen je de werkwoordspelling terwijl je naar dit verhaal luistert. Het is beschikbaar op YouTube, maar omdat het gaat om een Gouwe Ouwe, laat ik meestal alleen de tekst horen. Er is een iets modernere versie uitgebracht op SoundCloud.

Ik heb deze les zo’n tien jaar geleden ergens vandaan geplukt, maar waar is mij een raadsel. Mocht iemand weten wie deze les gemaakt heeft, dan vermeld ik diegene graag.

Leren door te doen

"Écht wegen en meten, dat vind ik pas leuk!''

LeerChallenge als basis voor de rekenles

Een LeerChallenge kan ingezet worden als huiswerk. Of door ouders worden gedownload. Het is een leskaart waar leerlingen stap voor stap de basis leren van breuken, getallen, tafelsommen en nog veel meer.

Ga naar de LeerChallenge-pagina en lees er alles over!

Download

Rekenen Geld Buitenles Bewegend Leren Groep 3456
Buitenles over geld
Bewegend Leren Buitenles Klokkijken Klokken Buitenles
Buitenles over klokken
Leer bewegend met plattegronden Buitenles groep 3456
Buitenles over plattegronden
Huiswerk Plattegrond Meetkunde Kleuters Groep 1234
Leerchallenges

Volg Leren van A tot Z #Leerchallenge

Facebook
Instagram
LinkedIn

Notice: Undefined offset: 0 in /home/atotz/domains/lerenvanatotz.nl/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924