Rekenkast Rekenmuurtje Bareka Automatiseren RekenspellenRekenkast

Op school hebben wij heel veel rekenspellen en rekenmaterialen. Om deze materialen een centrale plaats te geven hebben wij een rekenkast samengesteld.
De rekenkast is gebaseerd op de indeling van het
Rekenmuurtje van Bareka. 

Hierin zitten spellen en materialen van Met Sprongen Vooruit. Ook hebben wij de Drempelspellen van het SLO aangeschaft. En natuurlijk een heel aantal algemene spellen. 

Alle groepen hebben in hun klas een rekenspellencircuit. De frequentie verschilt per klas. Een circuit bestaat uit zo’n zes spellen, waarbij één spel per les behandeld wordt. 

"Yes! Vanmiddag hebben we het rekencircuit!"

Rekenkast Rekenmuurtje Bareka Automatiseren Rekenspellen

De Rekenkast

Wij hebben als Rekenkast de Ikea Trofast kast aangeschaft. Daarna is deze betimmerd met steigerhout door Steigerhout made by Wiecher.

Hierin hebben wij alle rekenspellen en rekenmaterialen van school geordend. De indeling van de Rekenkast is gebaseerd op deze twee weergaven van het Rekenmuurtje van Bareka. De kleuren komen grotendeels overeen met de Rekendrempels.

Download hier de lijst waarop alle spellen staan aangegeven.

De indeling

De indeling van de Rekenkast is gebaseerd op het Rekenmuurtje van Bareka. Het Rekenmuurtje geeft de fases van het automatiseren weer. De Rekenkast is ook opgebouwd vanuit deze indeling. 

Rekenspellen kleurcode rekenkast sprongen vooruit drempelspellen rekenmuur

De spellen

Allereerst hebben wij al het materiaal wat al op school was geïnventariseerd. Vervolgens hebben wij de Drempelspellen van het SLO aangeschaft via Wizz Scholing. Deze spellen passen bij de verschillende rekendrempels. Het zijn vaak simpele maar doeltreffende spellen. Deze spellen zijn ook gratis te downloaden via de website van Rondje Rekenspel

Veel spellen uit onze Rekenkast zijn spellen van de methodiek Met Sprongen Vooruit. Daarnaast hebben we uiteraard ook veel algemene spellen aangeschaft, zoals bijvoorbeeld Halli en Galli en Regenwormen

Alle spellen en materialen hebben wij gelabeld met een code. Deze komt overeen met de la waar ze in horen. De spellen horend bij Drempel 1C hebben bijvoorbeeld de code Blauw 3. Omdat ze in de derde bak van de blauwe rij zitten. 

De lijst met spellen en materialen uit onze Rekenkast vind je hieronder.
Ook vind je hier lijsten, gesorteerd op drempel, van algemene spellen en spellen. Deze lijsten kun je gebruiken om de rekenkast in te delen op drempel.

Het rekencircuit

In alle groepen houden wij rekencircuits. In groep 3,4 houden we drie keer per week een rekencircuit en twee maal
per week een buitenles. 
Groep 5,6 en 7,8 hebben eenmaal per week een rekencircuit in plaats van hun gewone rekenles. Welke spellen wij inzetten bij het rekencircuit is te vinden in onderstaand document. Dit is een dynamisch document en zal steeds aangevuld worden. 

Bij de invulling van het rekencircuit proberen wij een balans te vinden tussen begeleide spellen en bekende spellen. Een aantal spelvormen zullen steeds terugkomen, maar zullen van onderwerp wisselen. Ook zitten er individuele opdrachten in het circuit. 

Rekenen Sommen Automatiseren SLO Drempelspellen

Rekenspellen doen is ongemerkt rekenen

"De kinderen zijn veel meer betrokken dan bij een gewone rekenles.''

LeerChallenge als basis voor de rekenles

Een LeerChallenge kan ingezet worden als huiswerk. Of door ouders worden gedownload. Het is een leskaart waar leerlingen stap voor stap de basis leren van breuken, getallen, tafelsommen en nog veel meer.

Ga naar de LeerChallenge-pagina en lees er alles over!

Volg Leren van A tot Z #Leerchallenge

Facebook
Instagram
LinkedIn

Notice: Undefined offset: 0 in /home/atotz/domains/lerenvanatotz.nl/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924