In groep 7 wordt veel aandacht besteed aan breuken en procenten. Om deze begrippen betekenis te geven is een LeerChallenge uitermate geschikt.. Ook wordt er in de groepen 7 en 8 gewerkt aan formele meten en wegen, om de basis hiervan zichtbaar te maken is een LeerChallenge zeer geschikt. Meten is bij uitstek een vaardigheid die je leert door te doen. Een LeerChallenge geeft handvaten om dit in verschillende situaties uit te proberen.
Het is geweldig om in huis op zoek te gaan naar voorwerpen die horen bij de LeerChallenge. Meet bijvoorbeeld de hoogte van de toiletpot of weeg voorwerpen die samen een kilo zijn. Het leren begrijpen van breuken gaat het beste door zelf te ervaren hoe je een breuk uitvoert; verdeel een appel in vier stukken of eet 1/8 deel van een pannenkoek. Zo kun je een heleboel voorwerpen gebruiken bij het leren in de dagelijkse praktijk.
Een LeerChallenge geeft ouders en kinderen een handreiking om, stap voor stap, te leren in de dagelijkse praktijk.
"Een LeerChallenge laat leerlingen leerstof begrijpen door te ervaren."
Hoe werkt een LeerChallenge
De leerkracht zoekt een LeerChallenge uit bij een bepaald onderwerp. De leerkracht stuurt deze foto bijvoorbeeld via Parro of via een e-mail of een ander communicatiesysteem naar de ouders, de LeerChallenge kan uiteraard ook geprint meegegeven worden aan de leerlingen. Van elke stap wordt een foto gemaakt en de foto’s worden via het communicatiesysteem opgestuurd naar de leerkracht.
LeerChallenge als huiswerk
Tijdens de Corona-periode hebben veel leerlingen een LeerChallenge gedaan als huiswerk. Zij gingen in huis op zoek naar voorwerpen waar de LeerChallenge mee gedaan kon worden.
De LeerChallenges sluiten aan bij de doelen van school. Dat maakt de LeerChallenge niet alleen geschikt als huiswerk voor de periode van thuisonderwijs, maar tijdens gewone schoolweken kan een LeerChallenge een zinvolle aanvulling zijn.
De LeerChallenge kan een hulpmiddel zijn bij het vergroten van de inhoudelijke ouderbetrokkenheid. Ouders weten wat er op school behandeld wordt door het bekijken van de challenge. Ook ondervinden ze hoe ze het dagelijks leven van kinderen kunnen betrekken bij de lesstof. Kinderen kunnen in een kleine praktijk situatie oefenen met de lesstof en begrijpen waarom het geleerde nodig is in het dagelijks leven.
Juf Anke gaat op de website www.lerenvanatotz.nl op zoek naar een LeerChallenge over meten. Ze vindt de Leerchallenge over het meten in huis. Ze stuurt via de schoolapp de LeerChallenge naar Roan. Roan is al een tijdje afwezig en ouders hebben gevraagd of ze thuis iets kunnen doen. Roan heeft moeite met de lengtematen. Daarom heeft Anke deze LeerChallenge uitgezocht.
Roan ontvangt de LeerChallenge in de Google Classroom omgeving. Roan gaat in huis verschillende voorwerpen meten. Hij meet de breedte van zijn bed en de hoogte van de toiletpot. Roan heeft plezier in het meten en terwijl hij dit doet begint hij de begrippen beter te begrijpen. Ook ontwikkelt hij in zijn hoofd referentiematen, zodat hij weet dat een toiletrol ongeveer 1 decimeter breed is. Roan stuurt de foto´s naar zijn juf en ontwikkelt in zijn hoofd een referentiekader aan de hand van de foto´s die hij gemaakt heeft. Juf Anke bekijkt de LeerChallenge en ziet dat Roan veel ervaring op heeft gedaan op het gebied van meten.
"Samen met m'n zoon een LeerChallenge maken is leuk en leerzaam.''
LeerChallenge als
basis voor de rekenles
Een LeerChallenge kan ingezet worden als huiswerk. Of door ouders worden gedownload. Het is een leskaart waar leerlingen stap voor stap de basis leren van breuken, getallen, tafelsommen en nog veel meer.
Ga naar de LeerChallenge-pagina en lees er alles over!
Getallen zijn overal in en om het huis.
Maak de bewerkingen met deze #LeerChallenges
Meten en wegen
Meten en wegen zijn vaardigheden die vaak terug komen in het huishouden. Ook het berekenen van omtrek en oppervlakte leer je door te doen!
Maak de #LeerChallenge
Tijd en geld
In huis wordt op verschillende manieren
omgegaan met tijd en geld.
Zoek ze op en maak de #LeerChallenge
Meetkunde
Maak reeksen van bestek, ga buiten spiegelen en nog veel meer!
#LeerChallenge
Breuken en procenten
Breuken, procenten en verhoudingen kun je op vele manieren inzichtelijk maken.
Zoek ze op en maak de #LeerChallenge
Taalchallenges
Taal komt op verschillende manieren terug in en om het huis. Ga op zoek en maak de #LeerChallenge
Volg Leren
van A tot Z
#Leerchallenge
Facebook
Instagram
LinkedIn
Notice: Undefined offset: 0 in /home/atotz/domains/lerenvanatotz.nl/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 1025