Rekenen Geld Buitenles Bewegend Leren Groep 3456Mondademhaling

Door schade en schande wordt men wijs. Zo is het maar net. Jaren heb ik gehoord: ‘Rechtop!’ En dat deed ik dan braaf, maar ik kon het gewoon niet volhouden. Mijn rug heeft een lichte bolling.

Als ik jeugdfoto’s terug kijk dan zie ik dat ik mijn mond altijd iets open heb staan. Ik ben een mondademhaler. Dat wist ik, maar dat het zulke verregaande gevolgen zou hebben dat heeft nooit iemand mij verteld. 

Tot ik op mijn 35ste bij een waarnemend mondhygiëniste kwam. Zij vertelde mij dat ik iets bijzonders met mijn tong deed, een smalle neus had en dat dit waarschijnlijk allemaal te maken had met mijn mondademhaling.

En toen is het Googlen begonnen, ik ben bij een ademhalingstherapeut geweest en ik heb vele oefeningen gedaan. Nog steeds adem ik regelmatig door m’n mond, maar er is verbetering. En wat ik allemaal ontdekt op mijn zoektocht wil ik graag met jullie delen. Niet omdat ik de wijsheid in pacht heb, maar vooral om dit meer bekendheid te geven.

"RemenNose is for breathing, mounth is for eating!"

Stand van de tanden

Stand van de tanden

Wanneer er door de mond geademd wordt, moet de tong ruimte maken om de lucht door te laten. Dit heeft gevolgen voor de stand van de tanden. Het gebit zal meer in een driehoekvorm gaan staan, om de lucht goed door te kunnen laten. Hierdoor komen tanden in de verdrukking. Ook is de tongpositie van invloed op de stand van de tanden. De tong hoort te rusten vlak achter de voortanden, tegen het gehemelte aan. In het filmpje wordt gepraat over een hulpmiddel, ik vraag me af of dit nodig is.

Gevolgen mondademhaling

Een mondademhaling kan veel gevolgen hebben. Dit kan soms om onbeduidende klachten gaan zoals het hebben van koude handen , vaak kramp hebben of een droge huid hebben. 
Maar het wordt ook in verband gebracht met de houding van de rug, concentratieproblemen en Astma
De stand van de rug is vaak het gevolg van een mondademhaling en een borstademhaling, hierdoor legt de ademhaling een korte route af, waardoor de spieren in de borst en rug extra moeten werken en het middenrif deze taak minder waarneemt. 

Buitenles Meten op het plein ervaren bewegend leren rekencircuit buitenles groep 3 4
Buitenles Getalrij getallenlijn buurgetallen bewegend leren rekencircuit buitenles groep 3 4

Hoe voorkom je mondademhaling?

Een simpel hulpmiddel om een mondademhaling te veranderen in een neusademhaling is om een plakbandje op de mond te doen. Dit werkt het best met Leukopor . Je kunt hiermee beginnen door bijvoorbeeld tijdens het tv kijken of gamen de mond dicht te plakken. Daarna is dit uit te breiden tot een hele nacht. Hierdoor is voor een groot deel van de dag de neusademhaling gegarandeerd. 

Een ademhalingstherapeut kan een oplossing zijn. Maar verwacht geen grote oefensessies, het is iets wat je vooral zelf zult moeten doen. Je zult vooral veel informatie krijgen en handvaten om de oefeningen te kunnen doen. 

Concentratieproblemen

De leerlingen willen maar al te graag de postbode helpen om de sommen te bezorgen. Aan de linkerkant van het plein staan de oneven getallen en aan de rechterkant de even getallen. 

De sommen zijn op enveloppen geschreven. Of er zitten somkaartjes in de enveloppen. De leerlingen pakken een envelop, rekenen de som uit en bezorgen deze in de emmer van het antwoord.

Als uitbreiding zou de som ook bij de emmer
genoteerd kunnen worden. 

Tip: leg een aantal rekenrekken neer voor lastige sommen. 

Buitenles Sommen oefenen automatiseren bezorgspel plattegronden bewegend leren rekencircuit getalbegrip groep 3 4
Bouwwerk plattegrond Bewegend Leren groep 12345678

Bewegend Leren met plattegronden

Bouw het bouwwerk van de plattegrond na.
Ren zo snel mogelijk, blokje voor blokje naar de overkant.

Is je bouwwerk klaar?
Hoe ziet het bovenaanzicht en vooraanzicht er uit?

Op naar de volgende, bouwen maar!

Bewegend leren met geld

Leren over geld leent zich uitermate goed voor een bewegend leren les. Kies met je maatje een bedrag. Ren om de beurt naar de geldla om het juiste biljet of muntstuk op te halen. Je mag één munt of biljet per keer meenemen.

Heb je je bedrag compleet? 

Tel uit je winst!

Buitenles Geld rekenen munten biljetten bewegend leren rekencircuit buitenles groep 3 4
Buitenles Buitenles Klokkijken analoog uur eerder later bewegend leren rekencircuit buitenles groep 3 4

Bewegend Leren met klokken

Bouw het bouwwerk van de plattegrond na.
Ren zo snel mogelijk, blokje voor blokje naar de overkant.

Is je bouwwerk klaar?
Hoe ziet het bovenaanzicht en vooraanzicht er uit?

Op naar de volgende, bouwen maar!

Neusademhaling is essentieel
Boek https://blow.nl/fit-lichaam/hoe-ademen-door-de-neus-je-leven-kan-veranderen/

"Sinds ik door de neus adem word ik uitgerust wakker en heb ik minder last van koude handen.''

LeerChallenge als basis voor de rekenles

Een LeerChallenge kan ingezet worden als huiswerk. Of door ouders worden gedownload. Het is een leskaart waar leerlingen stap voor stap de basis leren van breuken, getallen, tafelsommen en nog veel meer.

Ga naar de LeerChallenge-pagina en lees er alles over!

Volg Leren van A tot Z #Leerchallenge

Facebook
Instagram
LinkedIn

Notice: Undefined offset: 0 in /home/atotz/domains/lerenvanatotz.nl/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924